posshill

Låt humor vara en del av vardagen

En utbyteselev kom till stan

Lämna en kommentar

Har idag träffat våran nya utbyteselev som vi är stödfamilj för. Detta är den tredje utbyteseleven  som vi är stödfamilj eller vänfamilj som det också kallas. Tidigare har vi varit vänfamilj åt en elev från Ungern och en från Japan, samt denna gång blev det en utbyteselev från Tatarstan i Ryssland.

En ung dam som kände sig främmande och aningen blyg i vårat sällskap. Självklart är det osäkert att komma från ett annat land med annan kultur och annat språk, och försöka göra sig förtådd, då även vi var lite rostiga i våran engelska. Den unga damen i fråga var hemma från Kazan i Tatarstan och hon visade en del bilder från sin stad och vi kunde bara häpna över de fina byggnaderna i sina vackra färger och byggnadsstilar.

Adele som damen i fråga heter bor hos en värdfamilj i Jakobstad och våran uppgift är att vara en reserv och någon hon kan vända sig till i eventuella frågor och funderingar under sin vistelse i Finland. Det kan ju finnas frågor man inte vill fråga utav den familjen man bor hos, och då finns vi som hjälp och stöd. Att vara vänfamilj för en utbyteselev innebär att man skall ha kontakt med eleven minst en gång i månaden, samt att vara tillgänglig vid behov.

De tidigare utbyteseleverna som vi varit vänfamilj för, har visat sig vara en fin vänskap som stått bi i flera år. Den ungerska flickan som vi var vänfamilj för flera år sedan, har besökt oss flera gånger efteråt, och nu senaste sommar, samt att den japanska eleven även hon besökt oss senaste vår känns bra. Själva har vi planerat ett besök i Ungern senare, eventuellt redan nästa sommar, men en Japanresa är ännu inte aktuell för tillfället.

Att fungera som vänfamilj har många fina sidor och man får en hel del nya och intressanta insikter i de andra länder varifrån dessa elever kommer ifrån. Sådana saker som man inte kanske läser om i tidningar eller böcker, utan sådant som de själva har upplevt.

Intressant och ansvarsfullt, samt att man hjälper någon ung elev framåt i livet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s